Bankkontakter

Nedan finner ni kontaktpersoner och länkar till banker som är insatta i er ombildning. Det går dock även bra att söka lån via andra banker.

Söker du via bankens hemsida? Vänligen scrolla ner för att se viktig information om hur du fyller i Internetansökan.

Nordea | Södermalm
Kontaktperson: Petra Mejri
Telefon direkt: 010-15 63 099
E-post: petra.mejri@nordea.se

Swedbank Gullmarsplan
Telefon: 08-449 05 03
E-post: ombildningar.brf@swedbank.se
Kontaktperson: Muharrem Harman
Telefon direkt: 08-449 05 06
Kontaktperson: Fabiola Menjivar
Telefon direkt: 08-585 984 23Alternativa banker

Har du betalningsanmärkningar, tim-/visstidsanställning eller liknande och inte får lån i ”vanlig” bank kan alternativa banker vara behjälpliga. För kontaktuppgifter, se nedan:

Nordax Bank
Kontaktperson: Christoffer Asplund
Telefon: 08-690 14 12
E-post: christoffer.asplund@nordax.se
Ansök på: https://www.nordax.se/lana/bolan

Svea Ekonomi
Ansök på: https://www.svea.com/se/sv/privat/lana/bolan/
Telefon: 08-735 29 40

Bluestep
Ansök på: https://www.bluestep.se/restate
Telefon: 0770-17 16 12 


Observera att banken kommer att vela se vissa dokument, dessa finner ni under fliken Dokument.


Övrig information

Instruktion, Internetansökan

I de flesta fall vill bankerna att man gör ansökan direkt på deras hemsida. Bankens system är dock inte anpassade till bostadsrättsombildning och alla bankers lånesida ser lite olika ut. Nedan finner du information om vad du fyller i om du gör en Internetansökan.

”Pris på din lägenhet”/”Förväntat slutpris – marknadsvärdet på din lägenhet (enligt mäklarens värdering).

”Hur mycket vill du låna”/”Lånebelopp” – Insatsen (priset på din lägenhet vid ombildningen), förutsatt att du lånar till hela insatsen.

”Kontantinsats” / ”Eget kapital” – fyll i skillnaden mellan marknadsvärdet och insatsen (priset på lägenheten vid ombildningen). I ombildningen köper du inte lägenheten för marknadspris, utan med en rabatt på 30 %. Denna rabatt ses som din kontantinsats.

Kommentar – I ansökans kommentarruta anger du att ansökan avser en ombildning och att du därför angivit marknadsvärde som pris på din lägenhet.

Om bank nekat lån

Att en bank nekar lån innebär inte att alla banker kommer att göra det. Fråga flera banker och ge inte upp för att en bank sagt nej. Inte sällan så behöver man söka lån hos flera banker innan man får ett positivt besked.

Skulle banken neka dig lån så våga fråga varför och om du kan komplettera med något. För vissa kan inkomsten vara högre än vad kreditupplysningen visar (nyligen börjat arbeta efter en föräldraledighet, studier, bytt jobb etc). För andra kan det hjälpa med en medlåntagare eller att finansiera en del kontant. Får du inte låna hela beloppet, fråga hur mycket du får låna.

Tveka heller inte att kontakta föreningens kontaktperson på Restate om du behöver hjälp eller råd.

SBAB ger ej lån vid ombildning

OBS: Notera att SBAB inte finansierar upplåtelse vid ombildning från hyresrätt till bostadsrätt. Lånelöfte från SBAB fungerar därför inte vid er ombildning.